Tjejer – en saknad länk inom IT

Det är en allmän fördom att tjejer inte är lika intresserad och duktiga på just IT. Männen dominerar dessa avdelningar på företag och i första hand är det inte tjejen som får jobbet eftersom man då talar om en positiv diskriminering. Det svåra med det är att man helt enkelt har svårt för att inte skylla på det och istället väljer att inte anställa personer som har all kompetens som behövs men som är tjej.

En kvinna kan lika väl som en man sätta upp en access points och börja programmera. Dock är det ofta så att de aldrig får en chans, inte ens i studierna. Men det finns tjejer som bryter sig igenom och även hyllas för det:

Hennes eget sikte är inställt på programmering. Fascinationen för teknik kom via dataspel och problemlösning och har följt med sedan barnsben.  Just spelen kan vara en bra väg in tror hon – et kan göra tekniken mindre abstrakt.

– Det finns ett stort behov inom IT-branschen av att få in fler behöriga kvinnor och det behöver man jobba på. Det är ett bra karriärval, säger Cecilia Lindberg.(läs hela artikeln i Sydsvenskan)

Men det man kan tala om också är hur arbetsmarknaden ser ut och att det inte naturligt finns mycket tjejer i branschen. Vi kan hylla en tjej och ge andra yngre tjejer modet till att själv göra karriär inom det hon brinner för. Branschen behöver förändras och det genom att tjejerna satsar på IT-jobben och öppnar ögonen för arbetsgivarna. Det är redan på utbildningsnivån som det gäller att få in tjejer och att locka dem med en framtida karriär inom IT.