Stereotypiska tankar om teknik

Det finns gott om stereotypiska tankar och idéer vad gäller teknik och tjejer. Det är främst något som inte lockar tjejer speciellt mycket och främst vill de bara shoppa och dricka fruktiga drinkar. Men detta stämmer väl inte helt riktigt? Unga tjejer får tidigt veta att de inte duger till mycket mer än matlagning och shopping och därför är det svårt att bryta det mönstret. Men röster börjar höras och IT-chefer börjar ta kvinnlig form, likaså ökar anmälningarna till tekniska program av tjejer. I Sandviken har man till och med skapar ett sommarläger om just teknik för tjejer.

En liten tjej framför datorn

Teknik och tjejer kanske inte är något som går hand i hand för många direkt men det är definitivt något som inte ska kännas konstigt eller fel. Tjejer kan vara minst lika duktiga på teknik och it som vilken annan kille som helst. Självklart är det svårt att utvecklas inom en bransch som har lite dålig inställning mot tjejer och så är det självklart med det mesta. Exempelvis så är tjejer många gånger satta i ett fack att de bara gillar en sak, inget fel med den saken eller med tjejen som väljer det. Men det ska finnas en möjlighet att utvecklas inom något annat om man så önskar det.

Inställningen avgör

Det är många gånger inställningen som avgör om en kvinna kan utvecklas inom just it och teknik eller om hon måste vika undan för en man med samma utbildning och merit. Inställningar hos skolan, inställningen på arbetsplatsen och inställningen inombords hos oss själva. Det är våra sinnen som sätter stopp för vad vi kan göra och många gånger är det våra egna tankar som säger att vi inte klarar något. En tjej duger till så mycket mer än att bara koppla in ett modem och därför bör man också se förbi könet.