Kvinna och intresserad av bitcoin?

Bitcoin väcker allt mer intresse, men som så ofta när det gäller tech kan det vara svårt som icke-man att ta sig in i gemenskapen och verkligen lära sig. Som tur är finns det då hjälp att få.

Tycker du att stämningen som omgärdar bitcoin är för grabbig? Du är långt ifrån ensam. En av de som har haft precis samma upplevelse är art directorn Tove Andersson, som nyligen belönades med ett pris av företaget BTCX. Du kan läsa mer om priset på https://bt.cx/sv/.

Tove Andersson fick Stora blocktechpriset i kategorin Användarnas nominering. Anledningen till att hon fick priset är att hon startat Facebook-gruppen KryptoGäris, där kvinnor och icke-binära kan diskutera bitcoin och andra kryptovalutor. Det handlar inte om att ge råd om hur man ska investera i bitcoin, utan om att skapa ett forum där alla som är intresserade ska kunna diskutera kryptovalutor och blockchain och lära sig mer om hur det fungerar.Kvinna med stort bitcoin-mynt

I en intervju med Dagens Media säger Tove Andersson att  hon ser blockchain som en potential teknik för att förändra maktbalansen i samhället, inte bara inom tech och reklam, utan också inom många andra branscher. Med tanke på hur mansdominerad branschen är idag krävs det dock att fler får kunskap om blockchain och kryptovalutor. Annars blir det ingen reell förändring.

Kommer förändringen?

Kanske kan man jämföra det här med internets utveckling. I början fanns det en tanke om att world wide web skulle bli ett verktyg för demokratisering och decentralisering, och många landvinningar gjordes av libertarianer och anarkister. Idag, när Google, Facebook och Cambridge Analytica är på tapeten, framstår de här tankarna som en smula naiva. Men kanske beror jättarnas dominans på att internet tidigt blev en manlig arena, där andra inte släpptes in.

En annan person som tror på bitcoin är Jack Dorsey, VD på Twitter. Snart kommer bitcoin ha tagit över dollarns plats som den ledande valutan i världen, säger han, om man får tro Computer Sweden. Dorsey är också VD för Square, ett företag som har lanserat en applikation för handel med bitcoin.

Samtidigt har Twitter blockerat all reklam för kryptovalutor, vilket Breakit skriver om här. Anledningen till detta sägs vara oro för bedrägerier.