Internationella kvinnodagen, alla dagar

Nu på söndag den 8 mars infaller den internationella kvinnodagen världen över – men varför är det bara under den dagen som jämställdhetsproblemen förs till ytan? Borde inte jämställdhet vara något vi fokuserar på varje dag och inte bara uppmärksammar en gång per år? Det tycker i alla fall Tomas Eneroth för Socialdemokraterna och Maria Ferm för Miljöpartiet.

Vi har tidigare skrivit att kvinnor kan, och visst kan vi. Men sanningen är att vi, trots vår kompetens och vårt lagstadgade lika värde jämtemot mannen, tjänar mindre, arbetar mer och vaknar varje dag upp till ett samhälle som diskriminerar oss. Är det något som kan beskrivas eller förklaras som jämställt. Vi tycker inte det, och det gör inte heller två riksdagsledamöter heller som idag skrivit följande i en debattartikel på Aftonbladet:

”I dag, den 6 mars 2015, kommer halva Sveriges befolkning lägga en timme mer än den andra halvan på obetalt hushållsarbete. Tre gånger fler kvinnor än män kommer att arbeta deltid. Tre gånger så många kvinnor som män kommer att vara föräldralediga. Sju av tio sjuka barn kommer att vårdas av sina mammor. Med nuvarande utvecklingstakt kommer det att ta 195 år tills vab-dagarna ­fördelas lika.” lär hela artikeln här.

jämställdhetLikaså skriver även debattörerna om hur bristen på jämställdhet i Sverige, och rent av i världen, inte är ett kvinnoproblem som många försöker få det till att vara, nej, det är snarare ett tvättäkta samhällsproblem. Men vad kan man göra åt problemet? Först och främst är det viktigt att inte låta jämställdhetsfrågorna hamna i skymundan och likaså är det viktigt att inte heller endast belysa dessa frågor i dagarna kring just Internationella kvinnodagen utan detta är något som bör tacklas, debatteras och kontempeleras varje dag. Ser man till de olika medierna just nu till exempel kan vi nästan garantera att när söndagen har kommit och passerat så kommer även intresset för jämställdhet, feminism och kvinnor att sakta men säkert tonas ner i media och de livliga diskussionerna kring fikaborden kommer att tystna – om vi inte ändrar på det. Vi står för jämställdhet alla dagar, inte bara under en dag.